Friday 3 June 2016

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αξύριστης μασχάλης!

Το κίνημα της τρίχας. Γυναίκες, μέσα σε αυτές και πολλές διάσημες, φωτογραφίζονται με τις αξύριστες μασχάλες τους οι οποίες κάποιες φορές είναι και χρωματιστές. Η Madonna, η Miley Cyrus και άλλες αυτοαποκαλούμενες φεμινίστριες περήφανες φωτογραφίζονται δείχνοντας ότι στηρίζουν το νεοφεμινισμό (;). Στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα συζήτησης είναι οι γυμνές φωτογραφίσεις της Καρντάσιαν για το αν είναι δήλωση φεμινισμού ή όχι. Η Beyonce γυρνάει μια ταινία για να προωθήσει το νέο της άλμπουμ το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να δείξει ότι είναι μια γυναίκα που αντιδρά δυναμικά απέναντι στην απιστία του συζύγου της, σπάζοντας, φωνάζοντας κ.λ.π. 


Εύγε λοιπόν, διότι όντως όλες αυτές οι κινήσεις έχουν αλλάξει την κατάσταση των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υπερπαραγωγή της Beyonce έκανε εκατομμύρια γυναίκες που έχουν πωληθεί ως σύζυγοι στις σκληροπυρηνικές μουσουλμανικές κοινότητες να ανακτήσουν την ελευθερία τους και να θεωρούνται ως άνθρωποι και όχι ως αντικείμενα. Οι αξύριστες μασχάλες κατάφεραν να φέρουν εξίσωση των μισθών μεταξύ αντρών και γυναικών. Οι γυμνές φωτογραφίες της Κιμ πραγματικά άλλαξαν τα πρότυπα ομορφιάς που καταπιέζουν τις γυναίκες οδηγώντας σε άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις. 

Ωπ! Κάτσε! Μάλλον δεν έχουν γίνει τα πράγματα έτσι. Όλα τα παραπάνω είναι μια τρύπα στο νερό. Ουσιαστικά τρίχες που δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μαζί τους. Είναι η πολυτελής ασφαλής επανάσταση που επιλέγει να κάνει οποιαδήποτε δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει. 
Τα θύματα του trafficking δεν σώζονται από ηλίθιες και ανούσιες φωτογραφίσεις και δηλώσεις. Σώζονται όμως με το να στηρίζεις κέντρα αποκατάστασης. Με το να ξέρεις τι να κάνεις αν είσαι σε αεροπλάνο για να μπορείς να εντοπίσεις αυτά τα θύματα. Με το να έχεις το κουράγιο να πας να καταθέσεις αν χρειαστεί. 

Οι γυναίκες που καταπιέζονται από τη θρησκεία δεν θα σωθούν με το να κυκλοφορούν με αξύριστες μασχάλες. Αλλά θα τις βοηθήσεις με το κυνηγήσεις για μια νομοθεσία που θα απαγορεύει οποιαδήποτε δημόσια έκφραση αυτών των πρακτικών και να μην δικαιολογεί ποινικές πράξεις λόγω του ότι υπαγορεύεται από τη θρησκεία.

Τα κορίτσια που γίνονται έφηβες μητέρες δεν θα σωθούν με τις γυμνές φωτογραφίσεις, αλλά με το να υπάρχει σωστή εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες που θα μπορούν να βοηθήσουν.

Οι γυναίκες που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά δεν θα νιώσουν πιο ασφαλείς αν απελευθερωθεί η ρώγα στο instagram, αλλά με αυστηρότερες νομοθεσίες στο θέμα και μηδενική ανοχή.

Η εξίσωση των μισθών και ο σεβασμός στη δουλειά δεν θα πραγματοποιηθεί με το να τρέχει μια γυναίκα τις δύσκολες μέρες του μήνα, αλλά πάλι από τους ανθρώπους που θα παλέψουν για ένα δίκαιο νομικό σύστημα.

Και το καλύτερο από όλα; Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα όταν ΌΛΟΙ θέλουν το ίδιο πράγμα. Τι εννοώ; Δεν είναι οι γυναίκες καλύτερες από τους άντρες, αλλά ούτε και vice versa. Συνοδοιπόροι είμαστε στην ίδια καθημερινότητα. Οπότε αντί να προσπαθούμε να κατηγορούμε καλύτερα να εξηγήσουμε πως είναι η καθημερινότητά μας με τις παραπάνω δυσκολίες. Να εξηγήσουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια για να καταφέρουμε να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Να εξηγήσουμε ότι αυτό δεν είναι πόλεμος μεταξύ φύλων αλλά πόλεμος ενάντια στην έλλειψη παιδείας, στην απουσία μόρφωσης , τις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις κ.ο.κ. 

Σαν γυναίκα δεν νιώθω ότι μια αξύριστη μασχάλη κάνει τη διαφορά και όποιος το πιστεύει - κατ'εμέ- υποπέφτει στο αμάρτημα της ηλίθιας άγνοιας. Δε νομίζω ότι είναι μεγάλη κίνηση ως προς την ισότητα το να φοράνε ολοένα και λιγότερα ρούχα οι γυναίκες. Οπότε, σας εκλιπαρώ, την επόμενη φορά που κάποιο νέο ανούσιο trend φεμινισμού  κάνει την εμφάνισή του, αποφύγετέ το και αφήστε το να ψοφήσει τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε. Αλλά, χωρίς να ξεχνάτε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα στις γυναίκες και πρέπει κάθε μέρα, η κάθε μία από εμάς να προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση, κυρίως με την πρόοδο και τη βελτίωσή μας. Βλέπει πολύ πιο εύκολα και καθαρά όταν είσαι ψηλά.

xx

No comments:

Post a Comment